Web Servislerinde kullanılan teknolojiler nelerdir? Bunlar XML ile nasıl bütünleşmiştir?

Günümüzde, farklı programlama dilleriyle yaratılmış, farklı obje modelleri ya da veri standartları kullanan ve hatta farklı işletim sistemlerinde çalışan bir grup uygulamayı bir araya getirerek kullanabilir, ve bu entegrasyonu da internet ortamına aktarabiliriz. Web Servisleri, bu tür entegrasyonları kullanabileceğimiz ara yüzler sağlayarak, işlerimizi internet üzerinden platformdan, dilden ve obje modelinden bağımsız olarak yapabilmemize olanak tanır. Web Servislerine erişim standart bir ara yüz aracılığıyla gerçekleştiği için birbirinden tamamen farklı sistemlerin birlikte çalışabilmesine olanak verir. XML veri standardı, platformdan bağımsız oluşu ve entegrasyon ve standardizasyon kolaylığı ile web servisleri teknolojisinin temel yapı taşlarından biridir. Halen kullanılmakta olan bu veri transformasyon ve işleme protokolleri genel olarak üç isim altında incelenebilir.

SOAP: Basit nesne erişim iletişim kuralı (SOAP- Simple Object Access Protocol), XML temeli üzerine oluşturulmuştur. Uygulamaların birbirlerine çağrı yapabilmeleri için oluşturulmuş bir standarttır. Uygulamaların internet aracılığıyla birbirlerinden nasıl bir istekte bulunacağını, bir isteğe nasıl karşılık verileceğini tanımlar. Kısacası internet üzerinden dağıtılan uygulamalar geliştirmemizi mümkün hale getirir.

UDDI: Evrensel açıklama, keşif ve entegrasyon (Universal Description, Discovery and Integration), web servisleri ile ilgili olarak bir adres defteri işlevi görür. UDDI, XML Web Servisleri sunan şirketlerin bulunmasını sağlar. UDDI ve XML web servisleri sayesinde Internet üzerinden yaptığımız arama işlemlerimizi çok daha kısa zamanda ve doğru olarak yapabiliriz.

WSDL: Web hizmetleri tanımlama dili (Web Services Description Language), bir XML web servisinden hangi işlevlerin sağlanabileceğini, bu işlevleri çağırmak için hangi parametrelerin girilmesi gerektiğini ve servisten dönecek olan verinin tipinin ne olduğunu tanımlamaya yönelik bir standarttır.
İstemci (client) HTTP protokolünü kullanarak sunucuya (server) istemini iletir ve sunucu bu istemi XML standardına göre işleyip yanıtını yine XML verileri halinde saklar. Web servislerinin kullanılabilmesinde, geliştirilebilmesinde ve diğer uygulamalarla bütünleştirilebilmesinde XML veri standardına geçilmiş olması çok önemli bir aşama teşkil etmektedir. XML, bu tür uygulamaların daha da geliştirilip yaygınlaşmasını sağlayacaktır.


Bu haber 7759 defa okunmuştur.



ayrıca: Bu kategorideki diğer haberler için tıklayınız...