HDTV’ler hakkında 10 yanılgı son yıllarda hareketlenen televizyon pazarında HD TV’ler en büyük payı elinde bulunduruyor. Fakat yüksek çözünürlüklü televizyonlar ve kayıt hakkında doğru olarak lanse edilen birçok bilgi aslında doğru değil. Bu konuda en yaygın bilinen yanılgıları ve gerçekleri bilmeniz, satın alma sırasında sizi doğru şekilde yönlendirecektir.
1- Bir HDTV aldığınızda yüksek çözünürlüklü yayınları hemen izleyebilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü yayınlar henüz Türkiye’de başlamadı. Yüksek çözünürlüklü lokal yayın hakkında bazı firmaların çalışmaları olduğu bilinse de, henüz kesin bir tarih belirlenmiş değil. Ama uydu üzerinden HDTV’ler aracılığıyla yurtdışında olan mevcut yayınları izlemeniz mümkündür.
2- HD televizyonları mağazadan aldığınız gibi ekstra bir ayara gerek kalmaksızın kullanabilirsiniz. Mağazalardaki teşhirde gördüğünüz televizyonların görüntüleri size çok net gelebilir. Fakat siz evinizde aynı netliği yakalayamayabilirsiniz. Bunun nedeni mağazalarda çok yüksek aydınlatmaların olması ve sizin aynı ayarlarla kendi evinizde kurulum yaptığınızda daha az bir aydınlık ortamda bulunmanızdır. Tabii ki gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra siz de net görüntüleri alabilirsiniz. Bu sebeple tavsiyemiz, ilk seferde gerekli ayarları profesyonel bir kişiye yaptırmanız ve sonra da televizyonunuzun keyfini çıkarmanızdır.
3- HDTV’nizin ekranı ne kadar büyük olursa, aldığınız görüntü kalitesi o kadar güzel olur.
Eğer çok büyük bir ekrana çok yakın oturursanız en iyi görüntüyü alamazsınız. Normalde tavsiye edilen oturma mesafesi ekranın enlemesine uzunluğunun iki katı uzaklığından itibaren başlar. Öteki türlü piksel boşlukları gözünüzü rahatsız edebilir. Eğer ekrana 3 metreden daha uzak oturursanız da gözünüz pikselleri seçmekte zorlanacak ve bu sefer de normal bir televizyonla HD TV arasındaki fark ortadan kalkmaya başlayacaktır.
4- Ekran çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa, görüntü kalitesi o kadar yüksek olur. Bazı LCD ve 50 inç ekrana sahip plazma modelleri dışında, çoğu HDTV progressive taramada 720 satır ekran sunar. HDTV’ler tek kare 720p (progressive) hattan veya 1080i (interlaced) hattan oluşur. Normal televizyonlardaki 525 hattan bu noktada ayrılırlar. 1080p ise geniş bant yayının pahalı olmasından ötürü kullanılmamaktadır. Bu ileride değişebilir. Fakat Hollywood şu an formattan çok, Blu-ray veya HD-DVD gibi teknolojileri değerlendiriyor. 1080p taraftarları bu formatın, teknolojilerden daha önemli olduğunu savunuyorlar.
5- HDTV programlarının hepsi çok yüksek kalitededir. Bu öneri bizi HD yayınlar hakkında ufak bir sırra götürüyor: Bu tip programların hepsi sıkıştırılmıştır fakat bazıları diğerlerinden daha çok sıkıştırılmıştır. Amerika’da televizyon kanallarına saniyede 19 Mbit/s hızını geçebilmeleri için yeterli bant yayını verilmiş durumda. Fakat kanallar bu alanı bir HD yayın ve bir iki standart yayın arasında bölüştürüyorlar ve bu durumda HD için ayrılmış bant yayını 13-14 Mbit/s’ye kadar düşüyor. Bu fark HD ekranlarda belli oluyor.
6- HD plazma TV’lerinizi ne kadar kullanabilirsiniz? Plazma televizyon teknolojisi ortaya çıktığı günden bugüne çok fazla gelişti. Günümüzde iyi kalitede bir HD plazma TV’nin yaklaşık kullanım ömrü 60.000 saattir. Bu da televizyonunuzu günde 8 saat açık bıraktığınızda 20 yıldan fazla bir süre televizyonunuzu aynı kalitede izleyebileceğiniz anlamına geliyor. Bu süre dolduğu zaman da ekran parlaklık oranı yarıya iniyor.
7- HDMI bağlantısı HDTV için gerekli değil. Bu yanılgı aslında hem doğru hem de yanlış. HD-DVD ve Bluray gibi ses ve görüntü kalitesini maksimuma taşıyan teknolojileri izlemek için kayıt yapılamamasını sağlayan HDMI uyumlu HDCP koruması zorunlu olacak. Yani HDMI ve DVI girişi televizyonunuz için aslında gereklidir. HDTV yayınlar component bağlantı dediğimiz RGB bağlantılar ile izlenebilir.
8- LCD ekranlar plazmalara göre daha az enerji harcarlar. LCD ekranların parlaklıkları aydınlatması çok yüksek olan yerlerde avantaj sağlar. Fakat ışıklar kısıldığında bu parlaklık sorun yaratabilir ve renkler sönük gözükebilir. Enerji tüketimine bakarak, renk tatminini arttıran LED teknolojisiyle destekli LCD ekranların önceki yıllarda çıkan LCD ve Plazma TV’lere göre iki kat daha fazla enerji harcadığı söylenebilir.
9- HDTV’lerde standart televizyon yayınları da kalitelidir. Standart televizyon yayınları, HD televizyonlarda deforme olacağından çok net bir şekilde izlenemez. Ama bazı marka ve modeller bunun bilincinde olduklarından çeşitli ekran ayarlarıyla standart televizyon yayınlarını tatmin edici kalitede izlemeye olanak sağlıyorlar. O yüzden satın alırken “klasik program” için ayarlar sunan modelleri tercih edebilirsiniz. Bazı HDTV’lerde standart yayınların kalitesini HDTV yayınların kalitesine yaklaştıran bazı programlar çalışır, bunlar görüntü işleme yazılımlarıdır.
10- HDTV yayınları direkt yüksek çözünürlüklü aktarılır. En iyi görüntü kalitesini ve Dolby 5.1 ses çıkışını alabilmek için birçok şeye ihtiyacınız olacak. Öncelikle yayının yüksek çözünürlüklü olarak kaydedilmesi gerekir. Ayrıca kaydedilen yayının yüksek çözünürlüklü olarak operatör, kablo, uydu gibi yayınlarla HD televizyonlara aktarılması ve oradan izlenmesi gerekir.
Bu haber 15204 defa okunmuştur.
ayrıca: Bu kategorideki diğer haberler için tıklayınız...