ERP çözümlerinin başarıya ulaşabilmesi için kendi yapınıza, var olan teknolojik sistemlerinize ve kurumsal hedeflerinize en uygun çözümü seçip ve hayata geçirmeniz son derece önemlidir. ERP çözüm belirleme sürecinde, zaman ve maliyet kaybına neden olmadan, operasyonel verimliliği artıracak, sistem kurulduktan sonra da etkin kullanımını sağlayacak sistematik bir yol izlenmeli, ihtiyaçlar çerçevesinde en uygun çözüm belirlenmelidir.
Kapsamlı bir çözüm metodu, kurumsal hedeflerin belirlenmesi ile başlayan ve çözümün farklı parametrelerine dek uzanan bir süreci içermektedir.
Yaşadığımız yoğun ve hızlı değişim sürecinde Pek çok işletme gerçekleştirilen operasyonel faaliyetlerin bütününü kontrol etmekte güçlüklerle karşılaşmaktadır, bundan dolayı stratejik kararların alınması uzun zaman alır. Kurumsal çözüme karar verilmeden önce iş süreçleri ve kurumun kendi ihtiyaçları net olarak belirlenmelidir. Bazı kurumlar iş akışlarının yetersizliği ve düzensizliği, kurumun iş gücü ve operasyonel olarak büyümesi, bazıları da kurumun genel performansının yetersizliğinden dolayı yeni bir çözüm arayışına ihtiyaç duyarlar.
Yeni çözümden beklentiler tespit edilmeli, yapılamayan iş faaliyetlerinin yapılabilmesi, gerçekleştirilen operasyonel faaliyetlerin daha ucuz, hızlı ve kaliteli olarak daha az insanla rekabet avantajları sağlaması. Çözümün kurum içinde mi kurumda dışından mı sağlanacağı, var olan sistemden yeni sisteme veri transferinin yapılabilmesi. Yeni sistemin hangi zaman aralığında uygulamaya başlanacağı, çalışanların intibak süreleri ve yeni çözümün kurumun faaliyetlerini nasıl etkileyeceği tespit edilmeli.
Bir sonraki adım çözüm sağlayıcı firmanın değerlendirilmesi. Çözüm sağlayıcı firmanın sürekliliği, desteği ve karşılıklı sağlıklı bir işbirliği ve strateji, ERP uygulamasının başarısı için son derece önemlidir. Çözüm sağlayıcı firmanın vizyonu, referansları, çözüm ürettiği sektörlere yönelik bilgi ve tecrübe birikimi, coğrafi yaygınlığı önemli kriterler olacaktır. Bu çözümler arasında kendi kurumsal yapılarına en uygun çözümü sağlayacak alternatifler belirlenir. ERP projelerinin uzun soluklu projeler olduğu düşünülerek çözüm sağlayıcı firmanın sürekli ve kesintisiz destek ve servis sağlama başarısı, kapasitesi, hangi tipte destek araçlarına ve yöntemlerine sahip olduğu değerlendirilmelidir.
Son aşamada sağlanacak çözümün, kurumun gelecekte büyüme ve artan iş yoğunluğuna uygun olup olmadığı, yeni modüllerin ilave edilebilmesi, değişen teknolojik ve iş koşullarına göre esneklik özelliğine dikkat edilmelidir.
Kaynak : http://www.ias.com.tr/erp/erp.html
Bu haber 5326 defa okunmuştur.
ayrıca: Bu kategorideki diğer haberler için tıklayınız...